WGC: Cererea de aur a investitorilor și băncilor centrale a scăzut pe fondul creșterii dobânzilor
Numărul 31-32, 9-22 aug. 2023 » Roza vânturilor
Cererea mondială de aur s-a redus în trimestrul al doilea, influențată în principal de scăderea achizițiilor băncilor centrale, pe fondul dificultăților economice, prețurilor ridicate la aur și majorării dobânzilor, a anunțat Consiliul Mondial al Aurului (WGC), transmite Dow Jones Newswires, preluat de Agerpres. În total, cererea mondială de aur a scăzut cu 2% în ritm anual până la 921 de tone în perioada aprilie-iunie 2023. Cifra din trimestrul al doilea marchează un declin semnificativ și față de primul trimestru al anului, când au fost cumpărate 1.141,5 de tone de aur.
Achizițiile de aur ale băncilor centrale au scăzut cu 35% în ritm anual până la 102,9 tone în trimestrul al doilea, estimează WGC. Comparativ cu primul trimestru, când băncile centrale au achiziționat 284 de tone de aur, scăderea este de 63%.
Krishan Gopaul, analist șef la WGC, a precizat că o mare parte din această scădere are legătură cu vânzările masive de aur ale Băncii Centrale a Turciei, care a eliberat pe piața locală 132 de tone de aur după ce importurile au fost restricționate în urma cutremurului din 6 februarie. Însă, în luna iunie, Turcia a reluat achizițiile de aur, "așa că rămânem optimiști că pe ansamblul anului va rămâne un cumpărător net", a adăugat Gopaul.
Achizițiile de aur pentru fabricarea de bijuterii au compensat pentru scăderea achizițiilor băncilor centrale în trimestrul al doilea, susține WGC. În pofida creșterii prețurilor în trimestrul al doilea, cererea de aur pentru bijuterii a crescut cu 3% în ritm anual, până la 476 de tone. Cererea de aur pentru bijuterii în China a crescut cu 28% în trimestrul al doilea, în condițiile în care această țară a ieșit din carantina de după pandemie. În schimb, cererea de bijuterii de aur în India a scăzut cu 18% în contextul prețurilor ridicate.
Prețul mediu al aurului a fost de 1.976 dolari uncia în al doilea trimestru al anului, cu 6% mai mare decât în trimestrul al doilea al anului trecut și cu 4% peste recordul stabilit în trimestrul al treilea din 2020.
Oferta totală de aur s-a majorat cu 7% în ritm anual, până la 1.255 de tone în trimestrul al doilea, în condițiile în care producția minelor de aur a fost de 923,4 tone.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național