WGC: Cererea mondială de aur a atins un nivel record în 2023
Numărul 5, 7-13 feb. 2024 » Roza vânturilor
Cererea mondială de aur a atins un nivel record în 2023 și ar urma să crească în continuare anul acesta, în condițiile în care Rezerva Federală a SUA (Fed) se îndreaptă spre reducerea dobânzilor, ceea ce în mod potențial sprijină prețurile, se arată într-un raport publicat de Consiliul Mondial al Aurului (WGC), transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. În total, consumul de aur pe plan global a urcat cu aproximativ 3% anul trecut, la 4.899 de tone, sprijinit de cererea solidă din afara piețelor reglementate, precum și de achizițiile masive ale băncilor centrale. Este cel mai ridicat nivel de de când se publică aceste date, în 2010.
"Ne așteptăm ca băncile centrale din țările emergente să continue să fie cumpărători neți. Previzionăm achiziții record în țări ca Polonia și China", a explicat Joseph Cavatoni, analist la WGC.
Datele privind cererea puternică includ lingouri pentru investiții, bijuterii, monede, achiziții ale băncilor centrale, fonduri tranzacționate la bursă și activitățile pe piața extrabursieră (OTC) Pe această piață extrabursieră printre participanți se află fondurile suverane de investiții, cei cu averi mari și fondurile speculative care investesc în aur, susține Cavatoni.
Cotația unciei de aur a urcat anul trecut cu 13%, atingând un nivel record la începutul lunii decembrie, pe fondul incertitudinilor economice și politice, al tensiunilor geopolitice și al așteptărilor că Rezerva Federală a SUA (Fed) se îndreaptă spre reducerea dobânzilor.
Pe piața extrabursieră (OTC), creșterea cererii anuale a atins 753% în 2023, cel mai ridicat nivel din 2011, arată datele WGC. "Estimăm că investitorii vor continua să acumuleze aur într-un ritm accelerat anul acesta", a declarat Cavatoni.
Acesta se așteaptă ca prețul unciei de aur să ajungă sau să depășească 2.200 dolari. În 4 decembrie, metalul prețios a urcat până la un vârf de 2.135,39 dolari uncia, depășind precedentul maxim istoric atins în 2020, în timpul pandemiei.
Băncile centrale au continuat să cumpere masiv aur, achizițiile anuale nete au ajuns anul trecut la 1.037 tone, cu doar 45 tone sub nivelul record înregistrat în 2022. În acest an WGC se așteaptă ca achizițiile de aur ale băncilor centrale să depășească 500 tone.
Achizițiile de aur pentru fabricarea de bijuterii ar putea scădea anul acesta, din cauza încetinirii economiei și a prețurilor ridicate, după ce anul trecut consumul pe acest segment s-a situat la 2.093 tone. India, al doilea mare consumator global, ar putea fi excepția, cererea din statul asiatic urmând să se redreseze la 800 - 900 tone în următorii doi ani, după ce a scăzut la 748 tone în 2023. Redresarea este sprijinită de majorarea veniturilor, în contextul avansului economiei, a apreciat P.R. Somasundaram, directorul regional al WGC India.
În China, cererea de aur pentru bijuterii va rămâne probabil stabilă, pe fondul deprecierii monedei naționale și al creșterii incertitudinilor economice.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial