WindEurope: Noile capacități de energie eoliană din UE nu sunt suficiente pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu ale UE
Numărul 1, 15-21 ian. 2025 » Lumea în care trăim
Energia eoliană a furnizat anul trecut 20% din electricitatea consumată în Europa, dar capacitățile construite în timpul anului au fost la mai puțin de jumătate din ceea ce ar fi fost necesar pentru îndeplinirea obiectivelor energetice și de mediu ale UE din 2030, arată datele publicate de grupul de lobby WindEurope, transmite Reuters, preluată de Agerpres. În ultimii peste 20 de ani, a crescut ponderea energiei eoliene în producția de electricitate din Europa, iar UE vrea ca tendința să se accelereze pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu și reducerea dependenței de combustibilii fosili.
În raportul său anual, WindEurope a anunțat că anul trecut s-au construit în Europa noi capacități de energie eoliană de 15 gigawați (GW), inclusiv 13 GW în parcuri eoliene offshore și aproximativ 2 GW în parcurile eoliene terestre.
Statele membre ale UE au fost responsabile pentru 13 GW din aceste noi capacități de energie eoliană, dar pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu din 2030 ar trebui construite anual noi parcuri eoliene de 30 GW.
UE vrea ca energia eoliană să reprezinte 34% din electricitatea consumată până în 2030 și peste 50% până în 2050.
În ultimii ani, industria globală eoliană offshore s-a confruntat cu dificultăți din cauza infrastructurii, conectării la rețea și a problemelor logistice, întârzierile în acordarea autorizațiilor și costurile mai ridicate ale componentelor. În Europa, investițiile în parcuri eoliene offshore au scăzut și rămâne o provocare pentru companii să ia decizia finală de investiții, avertizează WindEurope.
„Europa nu construiește suficiente capacități noi de energie eoliană, din trei motive: majoritatea guvernelor nu aplică reglementările UE de acordarea autorizațiilor, sunt întârziate noile conectări la rețea și Europa nu și-a electrificat economia suficient de rapid”, a afirmat directorul general al WindEurope, Giles Dickson.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane