Workshop DG TAXUD: TVA în era digitală
Numărul 23-24, 16-29 iun. 2021 » Direct de la sursă
În perioada 31 mai-2 iunie 2021, Direcția Generală de Impozitare și Uniunea Vamală (Directorate-General Taxation and Customs Union – DG TAXUD) din cadrul Comisiei Europene a organizat un workshop cu tema TVA în era digitală, la care a participat și reprezentantul CECCAR, conf. univ. dr. Adriana Florina Popa. Evenimentul a fost organizat în contextul în care în cadrul Planului de acțiune pentru o impozitare corectă și simplă al Comisiei Europene este anunțată o viitoare inițiativă legislativă pentru anul 2022 cu același titlu: TVA în era digitală.
În cadrul întâlnirii au fost discutate aspecte de actualitate și de viitor în materie de taxă pe valoarea adăugată, pe trei direcții principale:
- raportarea în materie de TVA (Tranzactions Based Reporting) și facturarea electronică;
- tratamentul TVA al economiei de platformă (Platform Economy);
- înregistrarea unică în materie de TVA (Single VAT Registration).
DG TAXUD a lansat recent un studiu cu privire la aceste trei subiecte, iar obiectivul workshopului a fost prezentarea și discutarea concluziilor raportului interimar rezultat în urma studiului.
În cadrul Discuțiilor s-au exprimat puncte de vedere ale statelor membre UE, ale reprezentanților OECD, Canadei, precum și ai reprezentanților platformelor electronice. Dezbaterile au contribuit la înțelegerea problemelor existente și la identificarea unor soluții care necesită acțiune la nivel european.
Raportarea bazată pe tranzacții sau raportarea în timp real este o inițiativă încă în dezbatere, care permite autorităților să realizeze verificări automate asupra facturilor cu efect pozitiv în creșterea veniturilor prin conformare și reducerea fraudei. Poate fi însoțită în mod eficient de facturarea electronică (e-invoicing). Cerințele de raportare și/sau facturare electronică sunt aplicabile deja în 12 state membre, adoptarea lor fiind în curs sau în discuție în multe altele.
În același timp, înregistrarea unică în materie de TVA presupune evitarea înregistrării în alte state membre decât cel în care persoana impozabilă este stabilită, chiar în condițiile în care realizează operațiuni impozabile în acestea. Prin această măsură se pot evita costurile suplimentare de conformare fiscală în mai multe state, problema definirii tranzacțiilor, alte obligații de raportare, dificultăți legate de limbă etc.
Tratamentul economiei de platformă este legat direct de strategia pieței unice digitale. Platformele digitale joacă un rol vital, deoarece facilitează comerțul prin conectarea furnizorilor/prestatorilor la clienți din întreaga lume, oferă încredere prin tehnologie și au acces la informații necesare din punctul de vedere al impozitării indirecte. Multitudinea modelelor de afaceri și dificultățile legate de clasificarea acestora în general, precum și natura multilaterală și complexitatea modelului de afaceri al platformelor electronice în particular sunt factori ce determină nevoia de identificare a celor mai bune soluții.
La acestea se adaugă și diferențele între regulile TVA în funcție de tipurile de servicii și interpretarea acestora între statele membre și dematerializarea tranzacțiilor.
Este important, însă, ca abordarea adoptată să fie una coordonată la nivel internațional, motiv pentru care preluarea regulilor OECD în domeniul impozitării indirecte este un punct bun de pornire (Internațional VAT/GST Guideliness).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice