Băncile centrale au cumpărat 333 de tone de aur în S1, cu 39% peste media ultimilor cinci ani
Numărul 29-30, 11-24 aug. 2021 » Lumea în care trăim
Băncile centrale au cumpărat în primul semestru al anului 333,2 tone de aur, cu 63% mai mult decât în S1 2020, cu 39% peste media ultimilor cinci ani și cu 29% peste media pe zece ani, a anunțat World Gold Council, potrivit Mediafax. Cel mai mare cumpărător a fost Thailanda, care și-a crescut rezervele cu 90,2 tone, sau 60%. Cele mai recente date ale FMI plasează rezervele de aur thailandeze la 244,2 tone, cel mai înalt nivel înregistrat.
În martie, Ungaria a cumpărat 63 de tone de aur, triplându-și rezervele de la 31,5 t la 94,5 t, invocând pandemia, nivelul în creștere al datoriilor și inflația ca motive cheie pentru achiziția sa.
Turcia a adăugat 13,5 tone în S1, ducându-și rezervele oficiale de aur la 408,2 tone (29% din totalul rezervelor). Și Brazilia a fost un cumpărător notabil în primul semestru, adăugând 53,7 t la rezervele de aur între mai și iunie, primele creșteri considerabile din noiembrie 2012.
Polonia a achiziționat 3,1 tone în primul semestru, majorându-și rezervele de aur la 231,8 tone (8% din totalul rezervelor). Aceasta este prima creștere a deținerilor de aur poloneze de la mijlocul anului 2019, când banca centrală a cumpărat 100 de tone între mai și iulie. Polonia este una dintre numeroasele națiuni din Europa Centrală și de Est care și-au crescut semnificativ rezervele de aur în ultimii ani. Alți cumpărători în primele șase luni au fost Uzbekistan (25,5 t), India (29 t), Cambodgia (5 t) și Mongolia (1,8 t).
În plus, mai multe rapoarte indică faptul că băncile centrale sau instituțiile oficiale intenționează să își crească deținerile de aur în viitor.
În iunie, ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov, a anunțat că 20% din activele Fondul Național al Bunăstării (NWF) vor fi investite în aur, măsură care face parte din politica de dedolarizare a Rusiei. Miscarea indică faptul că aurul rămâne un activ important pentru sectorul oficial rus, în ciuda faptului că Banca Centrală a Rusiei și-a suspendat programul de cumpărare a aurului în martie 2020.
În aceeași lună, președintele Luis Arce din Bolivia a prezentat un proiect de lege care ar autoriza banca centrală să cumpere aur produs pe plan intern pentru a-și consolida rezervele internaționale.
În aceeași lună, președintele sârb Aleksandar Vucic a anunțat că țara intenționează să își mărească rezervele de aur cu două cincimi.
Pentru comparație, nivelul general al vânzărilor este redus în comparație cu cumpărările. Vânzările au totalizat 41,5 tone în primul semestru, cinci bănci centrale reducându-și rezervele de aur cu o tonă sau mai mult. În Filipine, rezervele de aur au scăzut cu 27,2 tone, în timp ce Rusia (6,2 tone), Germania (3,3 tone), EAU (2 tone) și Kazahstan (1,9 tone) au înregistrat, de asemenea, o scădere a rezervelor de aur.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane