Zilierii care lucrează în anumite domenii pot lucra până la 180 de zile pentru același beneficiar
Numărul 20-21, 30 mai - 12 iunie 2017 » Curier legislativ
Zilierii care lucrează în domeniul creșterii animalelor și în grădinile botanice pot presta activități pentru același beneficiar pentru o perioadă de până la 180 de zile, potrivit Legii nr. 105/2017, publicată recent în Monitorul Oficial (nr. 376/19.05.2017). Actul normativ modifică și completează Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri.
Astfel, potrivit modificărilor aduse art. 4 alin. (4) din Legea nr. 52/2011 de actul normativ aflat în discuție, niciun zilier nu poate presta activități pentru același beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepția zilierilor care prestează activități în domeniul creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, precum și activități sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităților acreditate. În cazul acestora, se specifică în lege, perioada nu poate depăși 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
Așadar, actul normativ recent emis vine să completeze reglementările anterioare – art. 4 alin. (4) al Legii nr. 52/2011 nu conținea excepția referitoare la lucrătorii care prestează activități în domeniul creșterii animalelor și în cadrul grădinilor botanice. „Niciun zilier nu poate presta activități pentru același beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic”, se arăta în forma anterioară a textului legislativ.
Legea nr. 105/2017 aduce modificări și în ceea ce privește plata remunerației cuvenite zilierilor. Astfel, potrivit actului normativ, beneficiarii activităților prestate de zilieri au obligația să plătească zilierului remunerația cuvenită, prin orice mijloc de plată admis de lege, la sfârșitul fiecărei zile. Plata remunerației se poate realiza cel mai târziu la sfârșitul săptămânii sau al perioadei de desfășurare a activității, respectiv lunar, în situația în care perioada de desfășurare a activității depășește 30 de zile, numai cu acordul exprimat în scris de către zilier și beneficiar.
Legea nr. 52/2011 nu prevedea, anterior acestor modificări, plata lunară a remunerației. Termenele de plată prevăzute erau la sfârșitul fiecărei zile de lucru, la finalul săptămânii sau al perioadei de desfășurare a activității.
Totodată, potrivit noilor prevederi, pentru zilierii care prestează activități în domeniul creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier al ovinelor, bovinelor și cabalinelor, Registrul de evidență a zilierilor se întocmește săptămânal. Pentru zilierii care lucrează în alte domenii, Legea nr. 52/2011 prevede că registrul se întocmește zilnic, cu excepția perioadelor în care nu se apelează la serviciile acestora.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane