Ziua Brâncuși – 141 de ani de la nașterea marelui sculptor
Numărul 5, 14-20 februarie 2017 » Roza vânturilor
Institutul Cultural Român (ICR) va marca împlinirea a 141 de ani de la nașterea sculptorului român Constantin Brâncuși, celebrată la 19 februarie, printr-o serie de manifestări, organizate în perioada următoare atât în țară, cât și în străinătate, informează ICR, printr-un comunicat.
Astfel, la Institutul Cultural Român de la Budapesta va avea loc prelegerea Influența lui Brâncuși în arta și arhitectura secolelor XX-XXI, susținută de Ingo Glass, la 17 februarie. Pe parcursul evenimentului, programat să înceapă la ora 18.30, vor fi proiectate imagini care evidențiază tema prelegerii. Ingo Glass, autorul volumului Constantin Brâncuși și influența sa asupra sculpturii secolului al XX-lea, este sculptor și istoric de artă originar din Timișoara și unul dintre fondatorii Muzeului de Artă Vizuală din Galați.
La 19 februarie, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, în colaborare cu Consiliul Raional Sîngerei, organizează vernisajul expoziției Constantin Brâncuși – Pasărea măiastră și spectacolul de pantomimă, muzică și poezie Pasărea în văzduh. Omagiu lui Constantin Brâncuși la Casa de Cultură „Nicolae Iorga” din Sîngerei.
Expoziția Constantin Brâncuși – Pasărea Măiastră, realizată cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la nașterea sculptorului și a Anului Brâncuși – 2016, aduce în fața publicului o serie de documente și fotografii legate de parcursul biografic al artistului, imagini ale operelor sale, exegeze critice, articole, scrisori și mărturii referitoare la crezul artistic și existențial al lui Constantin Brâncuși. Expoziția este deschisă publicului până la 15 martie.
În spectacolul Pasăre în văzduh. Omagiu lui Constantin Brâncuși actorul Nicolae Jelescu va recita versuri consacrate Măiastrei lui Brâncuși semnate de Lucian Blaga, Victor Felea, Alexandru Căprariu, Nichita Stănescu, Valeriu Matei și Vasile Grunea și câteva aforisme din Brâncuși. Fundalul sonor va fi asigurat de fragmente muzicale din George Enescu, Ciprian Porumbescu și Liviu Știrbu.
Institutul Cultural Român de la New York va organiza evenimentul BRÂNCUȘI: The Visionary/BRÂNCUȘI: Vizionarul, programat la 17 februarie, începând cu ora 19.00, în sala Auditorium a ICR New York, care va include mai multe manifestări. Oaspete de onoare va fi Doina Lemny, curator la Musée National d'Art Moderne, Centre Georges Pompidou din Paris, care va susține, în limba engleză, conferința Brancusi: The Art of Carving One's own Image, reliefând rolul lui Brâncuși ca propriu „impresar artistic”, fie prin autoportrete, fie prin imagini din atelierul său, cu operele in situ. Conferința va include prezentarea volumului Brancusi, an Artist without Frontiers, publicat recent în limba engleză.
După conferință va avea loc proiecția filmului documentar Brâncuși – L'ensemble sculptural de Târgu Jiu en Roumanie (2012, coord. Doina Lemny). ICR New York va găzdui, cu acest prilej, și o expoziție de carte cu volume provenind din fondul Bibliotecii institutului și din colecții private, dedicate operei și personalității sculptorului român, incluzând monografii și studii critice, în engleză, română și franceză.
Institutul Cultural Român de la Paris va organiza evenimentul Brâncuși secret: Omul, în umbra Artistului, programat miercuri, 22 februarie, de la ora 20.00, în Sala Bizantină a Ambasadei României în Republica Franceză. Manifestarea va consta în proiecția filmului În căutarea tatălui și într-o dezbatere cu regizorul acestuia, Ionuț Teianu, și cu Doina Lemny, specialist recunoscut în opera lui Brâncuși.
Vineri, 17 februarie, de la ora 18.00, reprezentanța ICR de la Viena are programată proiecția documentarului Tony Cragg on Constantin Brâncuși (regia Christopher Swayne, BBC, 1992). Filmul îl prezintă pe Tony Cragg, important sculptor britanic și câștigător al Premiului Turner (1988), călătorind în România în căutarea spațiului care l-a inspirat pe Constantin Brâncuși în realizarea operelor sale.
De asemenea, institutul a anunțat că va găzdui la București, marți, 21 februarie, începând cu ora 18.30, lansarea volumului Tratat de hermeneutică a sculpturii abstracte de Matei Stîrcea-Crăciun, publicat la Editura „Brâncuși” din Târgu-Jiu, cu sprijinul Editurii ICR. Alături de autor vor mai vorbi despre hermeneutica endogenă – o nouă metodă în critica de artă – președintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, consilierul prezidențial Sergiu Nistor și Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu.
Mai multe informații despre evenimentele organizate de ICR cu prilejul Zilei Brâncuși sunt disponibile pe site-ul instituției.
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile