Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Numărul 1, 15-21 ian. 2025 » Eveniment
Zilei de 15 ianuarie 2025 i s-a conferit aura unei adevărate sărbători naționale, prilejuite de împlinirea a 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, cel care și-a pus definitiv amprenta asupra întregii evoluții a culturii românești, simbolizând cele mai de seamă valori promovate în spațiul carpato-dunăreano-pontic. De altfel, însăși proclamarea Zilei Culturii Naționale a fost inspirată de data nașterii „poetului nepereche”, cum l-a definit atât de expresiv marele cărturar George Călinescu.
Începând cu forurile academice, universitățile din întreaga țară, cu marile săli de spectacole și terminând cu școlile, cu așezămintele culturale de la sate, mii de manifestări s-au constituit, deopotrivă, în cadrul omagierii celei mai de seamă personalități a culturii naționale și de evidențiere a inepuizabilului potențial creativ al contemporanilor, sub semnul nepieritor al mesajelor eminesciene transmise posterității prin poezie, dramaturgie și publicistică, înscrise la loc de seamă în patrimoniul nostru național.
Toate aceste idei și multe altele au reprezentat substanța unor reuniuni științifice, simpozioane, spectacole teatrale, recitaluri, concerte, expoziții, proiecte de filme. Potrivit tradiției, principala manifestare a fost găzduită de Aula Academiei Române, cel mai înalt for științific și cultural al țării. În programul manifestării au fost incluse saluturile adresate de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Natalia-Elena Intotero, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, ministrul Culturii din Republica Moldova, prof. univ. Daniel David, membru corespondent al Academiei Române, ministru al Educației și Cercetării. Au susținut comunicări acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Române, prof. univ. Rodica Zafiu, membru corespondent al Academiei Române, președintele Secției de filologie și literatură, prof. univ. Ion Marin, director de onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, președinte fondator al Programului Național Cantus Mundi, prof. univ. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române.
În foaierul Academiei Române s-a vernisat expoziția foto-documentară „Identitate românească / Identitate europeană”, realizată de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, care a celebrat o serie de personalități ale culturii române înscrise în programul de aniversări și comemorări în anul 2025: Mihai Eminescu, Marin Constantin, Gheorghe Dima, Ion Barbu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, George Călinescu, Grigore Vieru, Titu Maiorescu, Șt. O. Iosif, Ioan Slavici și Regina Maria a României.
La rândul ei, Academia Oamenilor de Știință a organizat o sesiune omagială intitulată „Cultura prin cunoaștere, cunoașterea prin cultură”. Tot în Capitală s-au programat manifestări dintre cele mai diverse în nu mai puțin de 25 de instituții, precum Biblioteca Națională, Ateneul Român, Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, Muzeul Național al Țăranului Român, Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”, Casele de cultură din sectoarele capitalei. De asemenea, în toate municipiile reședință de județ, precum și în centre muzeale și în săli de spectacole au fost programate manifestări cultural-artistice, remarcându-se, între multe altele, cele desfășurate în Teatrele Naționale din Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Târgu Mureș, Timișoara, din Centrul de Creație „George Apostu” din Bacău, Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, Teatrul Național de Operă și Balet din Constanța. Prin urmare, putem să conchidem că la 15 ianuarie 2025, în fiecare an din ultimul sfert de secol, evenimentele omagiale au fost urmărite cu cel mai larg interes public, astfel încât Ziua Culturii Naționale a dat cu putere expresie sentimentelor care îi animă pe toți cetățenii țării.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane