Atlasul Culturii, lansat de Ziua Culturii Naționale
Numărul 1, 12-18 ian. 2022 » Roza vânturilor
Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) marchează Ziua Culturii Naționale de anul acesta prin lansarea publicației „Atlasul Culturii. Așezămintele culturale în spațiul rural”, care va avea loc vineri în Atriumul Bibliotecii Naționale a României, informează Mediafax. Potrivit INCFC, prima ediție a Atlasului Culturii aduce în atenție, în premieră, o problemă ce nu mai poate fi amânată: reactivarea așezămintelor culturale din spațiul rural.
„Atlasul Culturii subliniază rolul vital al așezămintelor culturale, elemente esențiale de infrastructură publică, de multe ori chiar singurele, pentru cultura din spațiul rural, în care sunt rezidenți peste 45% din locuitorii României. Studiul este un demers de cartografiere a așezămintelor culturale, care pune în prim-plan situația actuală a acestora și resursele necesare pentru desfășurarea activității”, a transmis INCFC.
Atlasul își propune să evalueze starea culturii în spațiul rural, urmărind aspecte precum: gradul de distribuție a elementelor de infrastructură culturală, cheltuielile și investițiile autorităților publice locale în cultură, profilul responsabililor de activități culturale la nivelul comunităților și specificul evenimentelor culturale organizate. Studiul are la bază un amplu proces de colectare, inventariere și structurare a datelor statistice și o abordare metodologică mixtă, atât cantitativă cât și calitativă.
„Atlasul Culturii reprezintă un semnal de alarmă pentru autoritățile responsabile de accesul la cultură și încearcă să ofere un suport pentru promovarea unor politici publice privind cultura în mediul rural”, au mai tansmis organizatorii.
Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, aflat în subordinea Ministerului Culturii, este singurul institut național care are ca obiective studierea, cercetarea și furnizarea de date statistice pentru domeniul culturii, precum și formarea continuă a celor care aleg o carieră în sectorul ocupațional cultură.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial