Ziua Internațională a Luminii 2019 este dedicată tineretului și educației
Telex » Știri 16 mai 2019
Ziua Internațională a Luminii, marcată la 16 mai, este dedicată în 2019 tineretului și educației, cu evenimente privind diferite aspecte legate de studiul și aplicațiile radiațiilor electromagnetice, arată photonics.com, informează Mediafax. Principalul obiectiv al Zilei Internaționale a Luminii, sărbătorită din Indonezia până în Suedia, vizează educarea celor mici cu privire la importanța luminii.
În cadrul celui de-al doilea eveniment anual dedicat luminii, "educația în legătură cu lumina și cu tehnologiile legate de aceasta va încuraja alegerea unor cariere în știință și inginerie și va stimula antreprenoriatul", menționează UNESCO. China, Grecia, India, Letonia, Irlanda și Polonia au anunțat ateliere și conferințe organizate cu scopul de a-i încuraja pe tineri să urmeze cariere legate de studiul și aplicațiile din domeniul opticii.
Organizatorii anunță că, în lume, au loc cu această ocazie peste 300 de evenimente în 60 de țări. În România, este anunțat cu această ocazie un Workshop in Optomechatronics and Biomedical Imaging, la Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, pe 24 mai.
Data de 16 mai a fost aleasă în 2017 ca Ziua Internațională a Luminii pentru a marca momentul primei folosiri a laserului, în 1960, de către fizicianul și tehnicianul Theodore Maiman. Pe 16 mai, 1960, Maiman a construit primul "maser" (microwave amplification by stimulated emission of radiation) funcțional, bazat pe un cristal de rubin, introdus într-o lampă cu arc electric. Savantul a îndreptat o rază de lumină asupra unui cristal de rubin acoperit parțial cu argint și a obținut prima rază laser din lume. Decizia Comitetului executiv al UNESCO de a institui Ziua Internațională a Luminii a fost aprobată la cea de-a 39-a sesiune a Conferinței Generale a organizației, pe 7 noiembrie 2017. Prima dată, Ziua Internațională a Luminii a fost sărbătorită în 2018.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice