Ziua Internațională a Poeziei, sărbătorită într-un tramvai de epocă al STB SA
Telex » Știri 21 martie 2019
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei, Primăria Capitalei și Societatea de Transport Bucureşti - STB SA pun astăzi în circulaţie „Tramvaiul poeziei”. Acesta va circula între orele 12.00-15.00, pe traseul Depoul Victoria, Bulevardul Iancu de Hunedoara, Şoseaua Ştefan cel Mare, Obor, Calea Moşilor, Piaţa Sfântu Gheorghe şi retur. „Călătorii care doresc să evadeze din tumultul cotidian vor putea asculta poezii ale unor autori consacraţi, lecturate şi recitate de un grup de elevi ai Colegiului Naţional Gheorghe Şincai. Liceenii vor fi acompaniaţi instrumental de elevi ai Şcolii Gimnaziale de Arte nr. 2, care vor interpreta piese din repertoriul românesc şi internaţional”, precizează STB, într-un comunicat.
„Tramvaiul poeziei” va fi decorat cu mesaje lirice, strofe sau versuri cunoscute, realizate într-un mod inedit, surprinzător şi actual de membrii Asociaţiei „Arta nu muşcă”. Acestea vor fi lipite pe geamuri şi pe scaune, iar călătorii le pot lua cu ei pentru a le păstra drept amintire sau pentru a le oferi persoanelor dragi.
„Tramvaiul poeziei” este un tramvai de epocă, tip 3.16 – Rathgerber, fabricat în perioada 1966-1969, intrat în inventarul STB (fostă RATB) în anul 1999. Caracteristicile tehnice sunt: lungime – 16,7 m; lăţime – 2,35 m; greutate – 23,3 t; locuri pe scaune – 40; capacitate 151 de călători. A circulat în Bucureşti până în anul 2002, după care a fost transformat în vagon tip restaurant, în cadrul Uzinei de Reparaţii a STB.
Începând cu anul 1999, UNESCO a declarat ca Ziua Internaţională a Poeziei să se sărbătorească în fiecare an la data de 21 martie, ca o recunoaştere a contribuţiei pe care au adus-o poeţii la patrimoniul cultural universal.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile