Ziua Internațională a Prieteniei, o sărbătoare a tot ceea ce au valoros oamenii
Numărul 31-32, 9-22 aug. 2023 » Eveniment
Pe filele calendarelor din întreaga lume sunt incluse – cu sublinierile aferente – multe zile a căror marcare reflectă (desigur, în proporții și la intensități diferite), preocupări ale majorității oamenilor de pe Mapamond, legate atât de existența cotidiană, cât și de valorile perene, universale. O parte dintre aceste zile au avut, în anul în curs, un ecou deosebit, date fiind riscurile, provocările și oportunitățile actuale și din viitorul apropiat. Între ele, Ziua Internațională a Prieteniei, sărbătorită în intervalul care a trecut de la precedentul număr al publicației noastre – la 30 iulie a.c.
Reamintim că instituirea acestei Zile a fost stabilită de Organizația Națiunilor Unite la 27 aprilie 2011, cu scopul declarat oficial de a se transmite un mesaj rațional și emoțional, acela al prieteniei ca sursă de inspirație în eforturile generale îndreptate spre soluționarea pașnică a marilor probleme cu care se confruntă omenirea. Astfel, conceptul de prietenie este extins dincolo de relațiile individuale, ONU recomandând tuturor statelor membre să sărbătorească această zi din perspectiva culturii și tradițiilor locale, naționale, regionale și mondiale, inclusiv prin activități educaționale și de conștientizare a valorilor care reflectă aspirațiile întregii omeniri.
Ziua Internațională a Prieteniei a fost instituită și în virtutea experienței acumulate în Deceniul Internațional de promovare a unei culturi a nonviolenței și a păcii pentru copiii lumii 2001-2010, pornindu-se de la necesitatea imperioasă de a se elimina prejudiciile enorme și suferințele cauzate prin diferite forme de violență, de discriminare, de intoleranță.
La noi în țară, Ziua Internațională a Prieteniei 2023 s-a sărbătorit și și-a îmbogățit conținutul prin desfășurarea a numeroase manifestări cultural-artistice, prin încurajarea unor relații desfășurate prin rețelele de comunicare socială, prin excursii colective, întâlniri colegiale, spectacole tematice, proiecții de filme, astfel încât procesul de socializare să capete noi dimensiuni și profunzimi. Un loc special în aceste manifestări l-au ocupat evenimentele dedicate copiilor.
Mai reamintim că în luna august sunt stabilite, tot de Organizația Națiunilor Unite, Zile Internaționale consacrate berii (4 august), pisicii (8 august), popoarelor indigene, grădinilor zoologice și parcurilor, tineretului din întreaga lume (12 august), elefanților (12 august), stângacilor (13 august), asistenței umanitare (19 august), modei (21 august), comemorării comerțului cu sclavi și abolirii acestuia (23 august), protestelor față de testele nucleare (29 august), victimelor disparităților forțate (30 august).
Firește, nu toate aceste zile internaționale prezintă aceleași grade de importanță, de interes, însă, diversitatea pe care o consacră este benefică întrucât corespunde celebrei zicale conform căreia „nimic din ceea ce este omenesc nu trebuie să ne fie străin”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice