Ziua Naţională a Contabilului Român, ediţia a XV-a. Reglementarea profesiei și externalizarea serviciilor financiar-contabile – argumente pro și contra
Numărul 32-33, 27 aug. - 9 sept. 2019 » Ziua Națională a Contabilului Român
După cum am mai informat, ediția de anul acesta a Zilei Naționale a Contabilului Român a adus în centrul atenției o temă de mare interes, dezbătută în cadrul menifestărilor din toată țara dedicate evenimentului amintit – Reglementarea: mit și adevăr. Externalizarea serviciilor financiar-contabile – argumente pro și contra. La București, discuţiile i-au avut ca protagoniști pe prof. univ. dr. Robert Aurelian Şova – preşedintele Consiliului superior al CECCAR, expert contabil, Alexandra Lazăr – director al Direcţiei de legislaţie şi reglementări contabile din Ministerul Finanţelor Publice, Dragoş Doroş – vicepreşedinte al Camerei Consultanţilor Fiscali şi Aurel Andrei – preşedintele Consiliului Filialei CECCAR Bucureşti.
Așa cum a menționat președintele Consiliului superior al CECCAR, când se vorbește despre reglementarea profesiei nu se face referire doar la profesiile de expert contabil și de contabil autorizat, ci la toate profesiile reglementate. În discuțiile publice, chiar la nivelul forurilor europene, se abordează necesitatea dereglementării unor profesii, invocându-se concepte precum piață liberă şi libera circulație a serviciilor. Însă într-o economie a inovării, în care cunoștințele sunt baza succesului, amintim, astăzi, faptul că performanța nu este dată numai de drepturi, numai de piața liberă, ci în special de competență, de meritocrație. În acest context, Robert Aurelian Șova a evidențiat faptul că serviciile care au impact direct în societate trebuie să fie tratate cu maximă importanță și nediscriminatoriu, în special de către autoritățile de reglementare, făcând referire la următoarea situație: un contabil din Europa poate presta temporar servicii de contabilitate sau servicii fiscale în România, chiar dacă el nu cunoaște legislația din ţara noastră, însă nu poate presta, temporar, servicii de audit. Astfel că „legislația la nivelul Uniunii Europene trebuie să ne preocupe pe toți, iar acesta este motivul pentru care trebuie să ne implicăm, să avem inițiative în domeniile care considerăm că ar putea fi afectate în România, o piață cu adevărat liberă fiind aceea care impune respectarea nediscriminatorie a regulilor” – este părerea președintelui CECCAR – singurul organism profesional abilitat în România pentru acordarea calificărilor profesionale de expert contabil și de contabil autorizat. Referindu-se, în continuare, la piața liberă, Robert Aurelian Șova a reamintit importanța unei reglementări care să permită eliminarea posibilității existenţei pieței negre și a celei gri, a concurenței neloiale pentru profesia contabilă, al cărei impact este semnificativ atât pentru un antreprenor, cât și pentru instituțiile statului, cele care colectează impozitele și taxele: „O piață liberă trebuie să funcționeze pe baza unor reguli, trebuie să garanteze siguranța tranzacției și a actorilor din piață, să asigure respectarea reglementărilor, aplicarea lor nediscriminatorie”.
Alexandra Lazăr – director al Direcţiei de legislaţie şi reglementări contabile din Ministerul Finanţelor Publice – a subliniat faptul că fără reglementare, adică fără reguli, repere, practicanții unor profesii nu ar putea prezenta încredere în fața partenerilor, necesitatea existenței unor acte normative care să stabilească reguli clare pentru domeniile în cauză fiind esențială, cum, de altfel, există criterii de referință fără de care nu se poate analiza activitatea dintr-un domeniu.
Aceeași părere în privința reglementării profesiilor este împărtășită și de Dragoș Doroș, vicepreşedinte al Camerei Consultanţilor Fiscali (CCF), care a afirmat, în cadrul evenimentului, că piața liberă trebuie să fie reglementată de instituții care să asigure un curs normal al businessului și care să se bazeze pe principiile echităţii pentru toți jucătorii. În ceea ce privește calificarea unei persoane pentru a desfășura o anumită profesie, vicepreședintele CCF este de părere că este nevoie de organisme profesionale care să stabilească dacă persoana în cauză este pregătită pentru a profesa deținând o calificare. „Trebuie să avem în vedere că trăim într-o lume globală și trebuie să avem în vedere că jurisdicția românească are standarde pe care cine vine aici trebuie să le respecte”, a concluzionat Dragoș Doroș.
Referitor la același subiect, președintele CECCAR Filiala București, Aurel Andrei, a împărtășit părerile antevorbitorilor, afirmând, totodată, faptul că „democrația fără reguli se numește anarhie”, iar valoarea profesiei reglementate este dată de recunoașterea profesionistului pe piață, fapt ce nu poate exista fără impunerea unor reguli și existența unor sancțiuni în caz de nerespectare a acestora.
„Pentru ca profesia contabilă din România să poată concura pe criterii de competență și competitivitate cu profesia din alte state, cadrul de reglementare trebuie îmbunătățit”, este de părere președintele CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, care a adăugat că „reglementarea unei profesii trebuie făcută analizând în mod corect și concret care este cu adevărat impactul în societate, în ce măsură corespunde interesului public”. Un alt aspect foarte important este, în opinia președintelui CECCAR, examinarea bunelor practici din statele dezvoltate – dând aici ca exemplu SUA și Canada unde, în urma unui joint venture, organismele profesionale naționale omoloage s-au unit.
În ceea ce privește al doilea subiect de discuții – externalizarea serviciilor, Robert Aurelian Șova consideră că, așa cum arată și studiile, modelul de business orientat spre succes se bazează pe specializare, pe externalizarea serviciilor-suport.
Cu privire la acest aspect, în cazul companiilor mici și mijlocii, opiniile speakerilor au avut ca numitor comun performanța businessului, astfel că specialiștii din cadrul panelului consideră că cea mai bună soluție trebuie găsită de fiecare în parte, în funcție de nevoile pe care le are businessul. În cazul în care societatea nu își poate asuma costurile externalizării, aceasta renunță, uneori, la specializarea garantată prin externalizare, fapt ce poate scădea performanța afacerii. În schimb, în cazul companiilor mari vorbim despre externalizare pentru reducerea costurilor, însă și aici ar putea interveni dezavantaje din punctul de vedere al cunoașterii businessului. Departamentul financiar-contabil din cadrul marilor companii poate să arate managementului, în timp real, care este situația financiară a businessului, în ce stadiu se află lichiditatea, stocurile peste o săptămână sau peste o lună, ajutând, astfel, la realizarea unei ample analize de business, necesară pentru luarea a multiple decizii, fiind evidentă, în această situație, buna cunoaștere a businessului. Dacă vorbim, însă, despre avantajele bine-cunoscute ale externalizării, pe lângă reducerea costurilor amintim asumarea responsabilității printr-un contract în baza căruia administratorul, chiar dacă își asumă răspunderea pentru compania sa, poate merge mai departe prin tragerea la răspundere a firmei care se ocupă de partea contabilă, cu care are contractul încheiat.
Aurel Andrei, președintele filialei București, a povestit despre experiența personală trăită ca unul dintre pionierii externalizării serviciilor financiar-contabile în România, în anii ’90, vorbind despre dezvoltarea, cu timpul, a serviciilor oferite, ajungând până la consiliere de business – analizarea contractelor cu clienții și cu furnizorii, sfaturi în concordanță cu legislația în vigoare care să ajute în luarea deciziilor manageriale, sfaturi în privința contractării de credite, analizarea riscului în cazul unor investiții.
În finalul panelului, concluziile discuțiilor au fost subliniate de Robert Aurelian Șova: „Este nevoie de o reglementare clară și coerentă care să protejeze profesiile din România. Cred că acele mituri – pe care le-am amintit – precum libera circulație a serviciilor, piața liberă ș.a.m.d. sunt și pot fi foarte bine combătute cu argumentele care au reieșit din realitatea vieții economice de zi cu zi, din realitatea pe care o trăim. Să vorbim despre piață liberă doar atunci când există reguli și se aplică nediscriminatoriu. Nu vorbim despre îngrădirea dreptului la muncă atunci când se solicită o anumită calificare, ci vorbim despre efectuarea unui serviciu de interes public cu impact semnificativ la nivel micro și macro, iar pentru acesta trebuie să ai competențe certificate. Legat de partea de externalizare, sperăm ca prin reglementare să diminuăm și chiar să eliminăm componenta concurenței neloiale în piața financiar-contabilă. Este absolut necesar să facem diferența între calitatea serviciilor pe care le oferim noi, profesioniștii certificați, și ceea ce pot oferi alții. Trebuie să trecem de pragul serviciilor de conformare și să oferim servicii care aduc valoare adăugată businessului și care sunt mult mai ușor de înțeles de antreprenori și mult mai bine recepționate de aceştia”.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național